Hotel Eos
palatul-parlamentului

Viziteaza Palatul Parlamentului

Constructia Palatului Parlamentului a inceput oficial la 25 iunie 1984 din ordinul lui Ceausescu si facea parte dintr-un amplu proiect de sistematizare a centrului capitalei. Denumirea initiala era „Casa Republicii” sau „Casa Poporului” fiind schimbata ulterior dupa caderea regimului comunist.
Ideea construirii unei astfel de cladiri si a sistematizarii zonei centrale i-a venit lui Ceusescu dupa vizitele in Coreea de Nord, acesta incercand sa copieze putin din stilul capitalei coreene, Phenian. Dupa cutremurul din 77, Nicolae Ceasusescu a ordonat reconstruirea orasului iar arhitecta Anca Petrescu a castigat concursul si a fost numita arhitect sef al proiectului.
Sistematizarea a insemnat demolarea centrului si renuntarea la identitatea Bucurestiului

Cladirea se afla pe zona cunoscuta drept „Dealul Arsenalului” iar pentru constructia ei o buna parte din centrul orasului a fost rasa de pe fata pamantului, printre care cartierul Uranus-Izvor, stadionul Republicii, spitalul Brancovenesc, asezamantul manastirii Mihai Voda cu Podul Mihai Voda, Arhivele Nationale, Manastirea Vacaresti dar si multe alte cladiri de importanta deosebita pentru istoria Bucurestiului.
Ideea construirii unei astfel de cladiri si a sistematizarii zonei centrale i-a venit lui Ceusescu dupa vizitele in Coreea de Nord, acesta incercand sa copieze putin din stilul capitalei coreene, Phenian.

Peste 7 km patrati din centrul vechi au disparut sub ruine dupa demolari iar peste 40000 de oameni au fost remutati din aceasta zona.
Acest proiect de reconstruire a Bucureștiului, cuprindea o serie de clădiri cum ar fi: Palatul Parlamentului cunoscut inainte de revolutie ca si „Casa Republicii”, Ministerul Apărării Naționale, Casa Radio, Hotelul Marriott , Casa Academiei Române, Parcul Izvor și Bulevardul Victoria Socialismului actual Unirii, ajungadu-se pana in zona Dudesti.

Compartimentare

Cladirea are o lungime de 270 si o latime de 245 iar suprafata construita la sol este de 66000 metri patrati. Inalta de 86 de metri si infipta 92 de metri sub pamant, constructia a intrat in cartea recordurilor fiind ca suprafata, cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil dar si cea mai grea cladire din lume.
Palatul Parlamentului insumeaza 1000 de incaperi, avand peste 30 de saloane si sali, trei biblioteci, doua parcari subterane si o sala de concert iar in aceasta, activeaza astazi Camera Deputatilor, Senatul Romaniei dar si Initiativa de Cooperare Sud-Est Europeana, o organizatie ce are ca scop colaborarea pentru reducerea criminalitatii la frontierele tarile membre.
Program vizite si Tarife

Un tur standard costa 25 de lei de persoana iar pentru studenti 13 lei de persoana, intrarea fiind libera pentru copii cu varsta mai mica de 7 ani, elevi sub varsta de 18 ani ce detin carnet de elev dar si a persoanelor cu dizabilitati si insotitorul acestora.
Pentru fotografiere si filmare profesionala este necesara o cerere in prealabil iar costurile sunt de 100 de euro pe ora pentru fotografiere si 5000 de euro pentru filamre. Totusi , daca doriti sa pozati cu aparate semiprofesionale nu va trebui sa achitati decat 30 de lei.
Programul de vizitare este zilnic intre orele 10:00 si 16:00 iar pentru o programare trebuie sa sunati la numarul 0213113611. Retineti ca pentru a face turul trebuie sa fiti intr-un grup de minim 25 de persoane si trebuie sa aveti la dumneavoastra un act de identitate.

*Distanta de la Hotel Eos la Palatul Parlamentului: 4.8 km
*Mijloace de transport: troleul 85
*Cost estimat cu taxiul: 8.5 lei
*Program vizite: zilnic intre 10:00 so 16:00 in grup de 25 de persoane.
*Bilet de intrare: Un tur standard costa 25 de lei si este necesar un act de identitate si o  programare la telefon 0213113611.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.