Parcul Alexandru Ioan Cuza sau Parcul IOR.
Parcul Alexandru Ioan Cuza sau Parcul IOR se afla în partea central-estica a Bucureştiului, în inima sectorului 3, într-un perimetru format de străzile Camill Ressu, Liviu Rebreanu, Câmpia Libertăţii, Baba Novac, Constantin Brâncuşi şi Nicolae Grigorescu.
Numele oficial de azi, Alexandru Ioan Cuza, e subliniat şi de statuia domnitorului, amplasată la intrarea dinspre Baba Novac, alături de fântâna care poartă acelaşi nume.
Parcul IOR se întinde pe o suprafaţă de 48 de hectare de verdeaţă, iar împreună cu lacul atinge 85 de hectare, fiind unul dintre cele mai mari parcuri din București.
Amenajarea parcului a început în 1965 și s-a terminat cinci ani mai târziu, pornind din două direcţii: una dinspre Baba Novac care purta denumirea de “Reconstrucţii”, iar cealalalta dinspre Camill Ressu şi Nicolae Grigorescu, care se numea “Flax”.
Ca orice parc ce se respectă, acesta e însoţit de un lac – Lacul Titan, de origine naturală, împărţit în două segmente de Podul Liviu Rebreanu: Lacul Titan 1 şi Lacul Titan 2. Aici există mai multe insule: „Insula Pensionarilor”, „Insula IOR”, „Insula Câinilor”, „Insula Trandafirilor” şi „Insula Ratelor”.
Imaginea de ansamblu a parcului, formată din verdeaţa, lac şi din cartiere ce îl împrejmuiesc, e definită şi de un locaş de cult numit Biserica “Pogorârea Sfântului Duh”, construită din lemn, în stil maramureşean, inaugurata oficial în 1996.
În ultimii ani, parcul a beneficiat de o serie de modernizări, fiind realizat un amfiteatru, terenuri sintetice de fotbal și baschet, foișoare de lemn, ”Clubul șahiștilor”.
Au mai fost trasate piste pentru bicicliști, instalate bănci noi, cinci tipuri de stâlpi de iluminat si altele. Printre activitatile ce se pot face in parcul IOR mentionam plimbarea cu hidrobicicleta, caiac canoe sau plimbarea cu vaporul adus de la Giurgiu.
Si la capitolul terase, parcul Alexandru Ioan Cuza sta foarte bine. Atat in IOR1 cat si in IOR2, asa cum erau cunoscute parcurile in anii pana in anii 2000, exista terase si restaurante diverse.
Unul dintre cele mai noi localuri deschise se afla in imediata apropiere a podului de pe Liviu Rebreanu, fiind vorba de Taverna Racilor.
Acum, parcul IOR este o oază verde, o zonă de recreere preferată de mulţi bucureşteni pentru plimbări plăcute şi pentru activităţi în aer liber.
În timpul iernii, în incinta parcului se deschide un patinoar cu o suprafață de aproximativ 1.200 de metri pătrați. Patinoarul este dotat cu un centru de închiriere patine, iar accesul este liber.
Parcul sta foarte bine si la capitolul paza, iar pe langa agentii de paza de langa diferitele obiective(terenuri sintetice de ex), exista si politisti care patruleaza fie pe jos, fie utilizand mini masinutele asemanatoare celor pentru golf.