Calea Victoriei
Calea Victoriei este probabil cea mai celebra artera din Bucuresti fiind si una dintre cele mai vechi avand o istorie de sute de ani. In timpul domniei lui Constantin Brancoveanu,in anul 1692, Drumul Brasovului a fost unit cu Ulita Mare rezultand astfel „Podul Mogosoaiei”, redenumit ulterior Calea Victoriei.
Numele de „Podul Mogosoaiei” are si el povestea sa. Termenul de „pod” se dadea strazilor ce erau pavate cu trunchiuri de copac in timp ce drumul nou facilita deplasarea intre Bucuresti si Mogosoaia, locul unde domnitorul avea palatul domnesc.
In timpul domniei lui Grigore Dimitre Ghica intre anii 1822 si 1828, strada avea sa fie pavata cu piatra intrucat devenise principala artera din Bucuresti unde se construisera numeroase hanuri, case boieresti sau biserici.
In 1878, armata romana triumfatoare in Razboiul de Independenta, isi face intrarea in Bucuresti pe Podul Mogosoaiei primind astfel numele de „Calea Victoriei” iar patru ani mai tarziu, in fata Palatului Regal de pe Calea Victoriei, apar primele instalatii de iluminat electric din Bucuresti.
In perioada monarhiei Calea Victoriei se dezvolta exponential iar in perioada comunismului reuseste sa pastreze denumirea in ciuda dictaturilor lui Dej si Ceausescu, care isi propusesera sa stearga urmele trecutului. Totusi, interesant si intrigant, Calea Victoriei a scapat de furia comunista si si-a pastrat atat numele cat si identitatea.
Calea Victoriei are 2700 de metri in prezent si se intinde de la Piata Natiunilor Unite pana la Piata Victoriei iar pe toata lungimea sa, se pot admira zeci de cladiri si monumente de importanta istorica din diferite perioade precum Ateneul Roman,Palatul Cantacuzino, Muzeul National de Arta (Palatul Regal), Palatul Stirbei,Muzeul National de Istorie, Biserica Zlatari, Cercul Militar National, Pasajul Macca Villacrosse, Biserica Cretulescu, Hotelul Athenee Palace si multe altele.
*Distanta pana in Piata Victoriei: 4.5 Kilometri
*Cost estimat taxi: 8 lei
*Mijloc de transport in comun direct: Metrou M2, de la statia Obor, 2 statii pana la statia Victoriei sau autobuzul 634 din Soseaua Mihai Bravu.