Hotel Eos

(Română) Viziteaza Manastirea Antim din Bucuresti.

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Rumeno. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Mănăstirea se afla în Bucureşti în stradă Antim nr. 29 (la intersecţia cu strada Justiţiei), de la Piaţa Unirii spre Casă poporului pe partea stânga. Este mănăstire de călugări, ce l-a avut ca stareţ, până la trecerea sa la Domnul, pe Arhimandritul Sofian Boghiu.

Ctitorul acestui aşezământ este Sfântul Ierarh Antim Ivireanu, care a construit mănăstirea între anii 1713-1715, pe amplasamentul unei modeste biserici din lemn.
Este inclusă în Lista monumentelor istorice din România. Ansamblul mănăstiresc, monument istoric valoros, găzduiește, în afara mănăstirii propriu-zise, o parte a administrației patriarhale, precum și biblioteca Sfântului Sinod.

Mănăstirea are un muzeu cu obiecte de arta bisericească și o expoziție închinată vieții și activității Mitropolitului Antim Ivireanul.
Biserica este singura ridicată în sec al XVIII-lea cu planul în formă treflată; ferestrele sunt mari, cu ancadramente sculptate în piatră; rozete mari și bogate, pridvorul este deschis cu portal monumental, capitelurile și piedestalurile coloanelor sunt frumos ornamentate cu motive florale.

Photo Credit: https://turism.bzi.ro

Dimensiunile geometrice ale bisericii sunt 30 metri lungime și 10 metri lățime, naosul cu două ferestre la fiecare absidă amintind de structura vechilor biserici sârbești .

Deasupra ușii de la intrare, sub pisanie, se află decorația sculptată a emblemei Sfântului Antim, melcul, simbol al credinței și smereniei, încadrat de o cunună de lauri și având în partea superioară o stea. Aceeași formă de melc a avut-o și prima cheie a ușii bisericii, fierăria broaștei aflându-se din 1855 în Muzeul Național.
Sculptată de Sfântul Antim însuși, ușa masivă de lemn de stejar de la intrarea în biserică, depășind în frumusețe toate realizările artistice de același gen din vremea sa, capătă strălucirea unei taine duhovnicești.
În prezent, ansamblul mănăstiresc, monument istoric valoros, găzduiește, în afara mănăstirii propriu-zise, o parte a administrației patriarhale, precum și biblioteca Sfântului Sinod.
Mănăstirea Antim este reședință a episcopilor vicari patriarhali.

Leave A Reply

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.