Hotel Eos
cea mai veche casa de locuit din capitala

(Română) Viziteaza Casa Melik. Cea mai veche casa de locuit din Bucuresti.

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Rumeno. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Casa Melik este, potrivit istoricilor, cea mai veche casă de locuit, încă în picioare, din Bucureşti. Ea datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Casa Melik adăposteşte Muzeul Theodor Pallady care îşi datorează existenţa lui Gheorghe Râuţ şi soţiei acestuia, Serafina, care au adunat o parte consistentă din operele lui Theodor Pallady, în perioada în care artistul a locuit la Paris.

Colecţia a fost donată statului român la sfârşitul anilor 1960, însă, dincolo de indiscutabila valoare a operelor lui Pallady, colecţia mai cuprinde şi operele picturale şi sculpturale create de diverşi artişti europeni, precum şi o gamă amplă de exponate din categoria artelor aplicate şi decorative (mobilier, tapiţerii şi ceramică. Alt punct de atracţie este gradina – vale, din faţă, semn al creşterii în înălţime a oraşului, dar şi a vechimii casei.

Ferită de ochii lumii, deseori trecând pe lângă ea fără să i se acorde foarte multă importanţă, Casa Melik te întâmpină cu o grădină superbă care în anotimpul cald îţi tăie răsuflarea cu multitudinea de trandafiri care înfrumuseţează spaţiul. Actualul Muzeu Naţional Theodor Pallady este un proiect reprezentantiv al arhitecturii tradiţionale româneşti, mai ales datorită cerdacului din lemn închis cu geamuri, a scării interioare tot din lemn, dar şi a acoperişului cu streaşină.

Casa a fost construită în jurul anului 1790 de către un boier cu rang de spătar (de aici şi numele de Stradă Spătarului), iar în 1815 această a fost cumpărată de un negustor armean, Chevorc Nazaretoglu, care a recondiţionat-o şi a lăsat-o moştenire fiului Agop, acesta lăsând-o la rândul său, moştenire fiicei sale Ana, care s-a căsătorit cu arhitectul Iacob Melik.
Arhitectul Iacob Melik, un susţinător al acţiunilor revoluţionare de la 1848 s-a ocupat de renovarea casei în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, păstrându-i stilul original.
În perioada aceasta muzeul este deschis între 10 și 18 de miercuri până duminică, iar prețul unui bilet pentru adulți este de 7 ron.

Leave A Reply

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.