Hotel Eos
comoara-de-la-statia-de-metrou-politehnica[1]

Comoara de la metrou. Fosilele din marmura statiei Politehnica.

Capitala este singurul oras din Romania care beneficiaza de infrastructura subterana iar prin metrourile bucurestene, trec zilnic zeci de mii de calatori. Putini stiu insa toate secretele bine ascunse sau cele la vederea oricui.
Statia de metrou Politehnica are ceva deosebit si anume fosilele din marmura pe care calca zilnic mii de calatori. Blocurile de marumura necesare la constructia statiei Politehnica au fost aduse din Muntii Apuseni iar acestea au scos la iveala un amanunt deosebit. Fosile vechi de peste 70 de milioane de ani, sunt incastrate in marmura adusa din Muntii Apuseni iar calatorii care trec prin aceasta statie, au practic un muzeu la picioare.

Fosilele ar fi ale unor animale preistorice marine, majoritatea din sepcia rudists si provin din marea care era candva pe teritoriul actual al Muntilor Apseni. Muntii Apuseni s-au format in perioada tarzie a Jurasicului cat si in periada Cretacicului tarziu iar fosilele au fost aduse la suprafata prin incretirea celor doua microplaci Tisia si Dacia, care practic au ridicat fundul marii, dezvaluind comorile incastrate in piatra.

Acest aspect a mai fost dezbatut in presa romaneasca iar faptul ca acolo sunt fosile a fost confirmat de oamenii de stiinta romani. Mai mult de atat si alte statii de metrou au fosile in marmura insa vizibilitatea lor este redusa din mai multe cauze. In schimb , in statia Politehnica, aceste fosile se pot vedea clar, in diferite forme si dimensiuni, incantand indeosebi privirea iubitorilor de stiinta.

fosilele de la statia de metrou politehnica din bucurestiConstructia statiei de metrou Politehnica a fost finalizata in 1983 in timpul regimului comunist iar dalele de calcar utilizate la constructia statiei au fost aduse din Muntii Apuseni, insa la acel moment, nimeni nu a sesizat ca formele ciudate dar frumoase, din blocurile de piatra sunt de fapt fosile vechi de zeci de milioane de ani, care provin de fapt de pe fundul unei mari preistorice.

 

 

    1 Comment

  1. Maria
    12 novembre 2021
    Reply

    Absolut fascinant! Și gândiți-vă că profesorul Mihai Popa era student, la o facultate în domeniu, când a descoperit această minune!

Leave A Reply

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.