(Română) Moara lui Assan, cea mai valoroasa cladire industriala din Bucuresti, lasata in paragina.
Moara lui Assan a fost întemeiata în anul 1853 de catre negustorii George Assan(1821-1866) și Ion Martinovici(1820-1882).
Prima moara cu aburi din Romania se afla în București, în zona Obor-Lizeanu, iar în prezent se afla într-un stadiu avansat de degradare. Aceasta este clasificata ca fiind monument istoric de valoare nationala din patrimoniul industrial în evidentele Ministerului Culturii și Cultelor.
La momentul in care s-a construit moara, nu exista nici o fabrica de caramida. Utilajele pentru moara au fost aduse de la Viena. Transportul acestora a durat aproximativ o luna de zile pe Dunare și apoi pe traseul Giurgiu-București. George Assan se desparte de asociatul sau in 1865 și ramane singurul proprietar al fabricii. Dupa moartea lui, în 1866, conducerea morii a ramas sotiei sale, Alexandrina, care o lasa apoi în anul 1884 celor doi fii, Basile și Gheorghe.
În 1894 a fost infiintata de catre aceștia o noua sectie de lacuri și culori, iar moara macina la acea data 7 vagoane de grau în 24 de ore.
De-a lungul timpului, moara cu abur a fost botezata de locuitorii Bucureștiului sub diverse forme: Moara lui Assan, Moara cu valturi, Moara de foc sau Vaporul lui Assan.
Ceasul lui Assan, care functiona exact, a fost zeci de ani masuratorul timpului pentru toti oamenii din cartierul Obor-Colentina.
Dupa 1903, moara Assan a fost dotata cu energie electrica, avand uzina proprie, iar în luna iunie 1930 a fost transformata în Societate Anonima pe actiuni sub denumirea „Fabricele Assan”, care cuprindeau patru industrii diferite: macinarea cerealelor, uleiuri vegetale, lacuri și culori, sapunuri și chit.
Înainte ca moara sa fie transformata în societate anonima, fratii Assan aveau 33 de lucratori iar în ianuarie 1946, dupa razboi, fabrica avea 400 de functionari și lucratori. Fabrica a fost permanent adusa la zi cu cele mai noi utilaje și tehnologii, fratii Assan fiind interesati de tot ceea ce e mai nou și mai bun în domeniul industrial, facand numeroase calatorii în toata lumea.
Moara lui Assan in prezent.
Soarta nu a fost blanda cu acest monument istoric de o importanta deosebita iar dezinteresul autoritatilor pentru conservarea acestuia, au dus la degradarea in totalitate a ce mai ramasese in picioare din Moara lui Assan. Putin cate putin, peretii au cazut iar un incendiu a devastat acoperisul si nu numai, in anul 2012.
In prezent, moara poate fi observata doar de la distanta, intrucat la fata locului exista numeroase pericole si nu este recomandata plimbarea printre ruine.
Desi Moara lui Assan este monument istoric si legea obliga proprietarii sa asigure paza, acest lucru nu s-a intamplat, tocmai de aceea stadiul de degradare avanseaza de la an la an.
Nici astăzi ansamblul nu este păzit, oamenii străzii și hoții de fier vechi având acces neîngrădit în incintă. Autoritățile au dat mai multe amenzi și au făcut plângeri penale, dar fără folos. Frumoasa clădire de cărămidă – Vaporul lui Assan, cea mai valoroasă din ansamblu, se încăpățânează să reziste, pereții exteriori fiind intacți. Dacă însă autoritățile nu iau nicio măsură, nu se știe cât va mai rămâne în picioare.