Hotel Eos

Palatul Bragadiru

Palatul Bragadiru a fost construit în perioada 1894-1895 de catre omul de afaceri Dumitru Marinescu Bragadiru, cunoscut la începutul secolului XX ca fiind cel mai mare producator de bere din Romania.

Acesta s-a nascut în anul 1842, într-o familie saraca și cu multi copii. A început sa lucreze ca ucenic la o varsta frageda (cara apa cu cobilita din Dambovita ) în cofetaria și racheria negustorului Iancu Ștefanescu și pentru ca se dovedește a fi harnic și cinstit, în scurta vreme devine omul de încredere al patronului care îl ia asociat. Iar în 1866, Iancu Ștefanescu îi lasa lui întreaga afacere.

Dovedindu-se priceput în comert, Dumitru Marinescu își largește afacerea și ia în arenda mai multe fabrici de spirt. În 1877, Razboiul de Independenta îl gasește vanzand rachiu soldatilor și spirt spitalelor pentru raniti. Cu capitalul strans, cumpara un teren în comuna Bragadiru (de unde își ia și numele) și construieste o fabrica de alcool, o primarie, o școala și o biserica. Apoi cumpara un teren de 10 hectare, cuprins astazi între Calea Rahovei și bulevardul George Coșbuc, unde în 1895, ridica o fabrica de bere.

În 1901, fabrica de bere Bragadiru beneficia de dotari de ultima ora și producea cca 3 milioane de litri de bere, depașindu-le pe celelalte doua fabrici concurente ale nemtilor Luther si Oppler care produceau mai putin de 2 milioane de litri.

palatul bragadiru in 1902
Pe domeniul fabricii, Bragadiru construiește locuinte pentru muncitori, magazine, o banca, propria reședinta dar și Colosseumul – sau ceea ce numim astazi Palatul Bragadiru. Constructia “Colosului” a fost realizata dupa planurile arhitectului austriac Anton Shuckerl și a fost conceputa ca loc de recreere pentru muncitori, respectand astfel traditia fabricilor de bere din acea vreme de a avea și un astfel de local în vecinatatea lor.

Construita în stil eclectic, cladirea îmbina arhitectura mai multor constructii renumite ale timpului: Posta Romana, Casa de Economii și Consemnatiuni (CEC-ul), cladirea Curtii Supreme de Justitie, Camera de Comert. În interior, cuprindea o spectaculoasa sala de bal care putea functiona și ca sala de teatru sau de concerte, o biblioteca, o popicarie, numeroase camere și birouri, magazine. Cladirea este emblematica pentru arhitectura armonica a anilor 1900 reflectata în compozitia fatadei și bogatia decoratiunilor interioare.
Bragadiru a murit in 1915, în urma unei crize cardiace. Moștenirea i-a revenit lui Dumitru, fiul cel mare, care s-a ocupat de afacere în continuare și a tinut familia unita pana la cel de-al doilea razboi mondial.

Palatul Bragadiru in prezent

In timpul regimului comunist, palatul a fost confiscat de autoritatile de la acea vreme iar retrocedarea catre urmasii lui Bragadiru, a avut loc abia in 2003.

sala Colosseum Grand Ballroom

In prezent, la Complexul Arhitectural Palatul Bragadiru se organizeaza evenimente private iar la localurile de la parterul palatului, multi bucuresteni dar si turisti isi petrec serile de weekend.

Cu toate ca palatul se afla intr-o zona centrala, imprejurimile sunt in paragina inca de la marea demolare a cartierului Uranus. Dupa retrocedarea din 2003 s-a intervenit pentru renovare iar astazi in sala Colosseum Grand Ballroom se organizeaza evenimente.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.